Vruchtbaarheid

natuurlijke anticonceptie

Ik doe aan vruchtbaarheidsbewustzijn.

Ik observeer en luister naar mijn lichaam en zo bepaal ik wanneer ik vruchtbaar ben. Zo weet je dus wanneer je net wel (kinderwens) of net niet (liever geen baby’s nu) de natuur haar gang kan laten gaan…

Zweverige en onbetrouwbare zever? Neen hoor, in o.a. Duitsland is Sensiplan gekender dan bij ons en volledig aanvaard als anticonceptiemethode. En volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is het zo veilig als de pil en eigenlijk zelfs veiliger in gebruik.* Wij zijn er hier alleen helemaal niet mee vertrouwd.

De pil en andere hormonale middelen leggen je natuurlijke cyclus lam. Je vrouwelijkheid wordt onderdrukt, je natuurlijke signalen werken niet meer. Vaak kennen we ons lichaam ook niet meer en kunnen we de signalen, als ze er zijn, niet meer juist interpreteren. We vertrouwen ons eigen lichaam niet meer want we weten niet waar we op moeten vertrouwen. Nochtans zit alles erg ingenieus en toch ook weer simpel en logisch in elkaar. Elke vrouw kan haar eigen lichaam leren kennen en dus leren bepalen wanneer ze wel of niet vruchtbaar is.

Hoe werkt het?

Dat valt hier niet zo in 1-2-3 uit te leggen, maar in’t kort: na wat achtergrond over de werking ons lichaam en onze cyclus leer je om je lichaamssignalen te analyseren. De signalen waarop we letten zijn de volgende:

  • je temperatuur
  • je cyclus (de laatste keer dat je je regels had en de normale duurtijd van jouw gemiddelde cyclus, en neen dit is niet bij iedereen 28 dagen met een eisprong op dag 14 zoals de meeste van ons op school geleerd hebben)
  • je cervixslijm
  • je ligging van je baarmoederhals
  • eventuele andere lichamelijke signalen zoals krampen, pijnlijke borsten en hoofdpijn kunnen een extra indicatie zijn

Op basis van deze signalen en een aantal regels kan je betrouwbaar vaststellen wanneer je vruchtbaar bent. Sensiplan of NFP kan dus niet alleen dienst doen als anticonceptie-methode maar ook als conceptie-methode voor vrouwen met een kinderwens.

Interesse?

Je leert de methode in 4 sessies. Doorgaans is er ook een terugkomst na een jaar, als je dus al heel wat cycli bijgehouden hebt. Tussenin ben ik altijd bereikbaar voor vragen, per email, telefonisch of bij mij thuis.

De sessies kunnen individueel zijn of in groep, maximaal 4 vrouwen of koppels. Als je een partner hebt is het fijn dat hij of zij ook aanwezig is.

Om de methode toe te passen mag je na de eerste les geen anticonceptie gebruiken behalve barrièremethodes (condoom, vrouwencondoom, pessarium of cervixcapje).

De prijs bedraagt 200 euro excl. btw. Hiervoor krijg je het handboek, het werkboek, een accurate thermometer, alle lessen en persoonlijk advies tussenin wanneer jij daar nood aan hebt.

Je kan mij in vertrouwen contacteren wanneer je je natuurlijke cyclus wil leren kennen of hier vragen over hebt. Umami is erkend Sensiplan consulent.

Lees ook meer informatie over de menstruatiecup.

* Enerzijds heb je de veiligheid van het middel. De pil heeft een pearl-index van 0,3 en Sensiplan van 0,4 (hoe lager hoe betrouwbaarder). Dus de pil is in theorie een heel klein beetje betrouwbaar dan Sensiplan. Een condoom heeft een pearl-index van 2 (is dus onveiliger) een vrouwencondoom van 5 (onveiliger) en spiraaltjes tussen de 0,02 en 0,5. De pearl index geeft weer hoeveel onbedoelde zwangerschappen er zijn, uitgedrukt in 100 vrouwen die een jaar lang de methode gebruiken.

Anderzijds heb je de veiligheid van de mens die het middel gebruikt. Dit is eigenlijk de veiligheid in de praktijk, concreet (vb. je vergeet je pil). De pearl-index van de pil in de praktijk is 8 en die van Sensiplan 1,8 (veel lager dus veiliger). Die van een condoom is 15, een vrouwencondoom 25 en een spiraaltje blijft hetzelfde (tussen de 0,02 e 0,5). De pearl-index geeft aan hoeveel onbedoelde zwangerschappen er zijn, uitgedrukt in 100 vrouwen die een jaar lang de methode gebruiken. Sensiplan is dus veiliger dan de pil.

Onderzoeksresultaten van de Wereldgezondheidsorganisatie.