De menstruatiecup

de menstruatiecup

Ik gebruik een cup.

Dit simpele ding werd voor het eerst op de markt gebracht in 1930 maar raakte nooit echt bekend. Niet zo vreemd aangezien er geen grote handel achter zit. Je koopt het namelijk 1 x en bent voor zo’n 20 jaar zoet. Geen bedrijf dat daar geld mee kan verdienen, dus geen reclame…

Hoe werkt het?

Heel simpel: je brengt een soort trechtertje in dat je menstruatiebloed opvangt. Het trechtertje is gemaakt van rubber, siliconen of TPE. Je breng het in door het dubbel te plooien, zodat het niet veel groter is dan een tampon. Eens op zijn plek plooit het terug open en zuigt het zich vacuüm tegen de schede (dus geen lekken). Afhankelijk van de hevigheid van je bloeding leeg je het zo’n 1 tot 3x per dag, spoel je het af en breng je het weer in. Als je geen wasbak ter beschikking hebt, kan je het ook gewoon legen, eventueel even afvegen met een papiertje, en weer inbrengen. Als je menstruatie afgelopen is, maak je het goed schoon (kook je het eventueel even uit) en ben je klaar voor je volgende menstruatie.

Voor veel vrouwen is het perfect mogelijk om hun cup ’s morgens in te brengen en gewoon ’s avonds te legen. Het geeft je dus meer vrijheid dan maandverband en tampons. Als je heel hevige bloedingen hebt (vooral de eerste dagen van je menstruatie) kan het zijn dat je je cup tussendoor ook 1 of 2 keer moet legen.

Gezonder voor je lijf.

Een ander voordeel: je hebt minder kans op ontstekingen of irritatie bij het gebruik van een cup dan met maandverband of tampons. In tegenstelling tot een tampon absorbeert een cup namelijk niets, het vangt enkel op. Dat betekent dat je natuurlijke vaginale slijmvlies niet aangetast wordt. Een tampon zuigt en kan zo je slijmvlies beschadigen met irritaties en een groter risico op infecties tot gevolg. Je hebt ook minder kans op schimmelinfecties. Het kan dus ook geen kwaad als je cup nog op zijn plek zit terwijl je geen (bijna) bloedverlies meer hebt of als je hem al inbrengt terwijl je nog geen bloeding hebt omdat je weet dat die eraan komt.

Goed voor de portemonee.

Er is ook een economisch argument voor het gebruik van de cup, en niet het minste. Een cup kost slechts tussen de 20 en 40 euro en gaat zo’n 20-30 jaar mee. Stel dat je er in het allerslechtste geval als vrouw 4 nodig hebt dan ben je 120 euro kwijt (als je bijvoorbeeld 2 cups kwijtraakt). Dat is wel wat anders dan wegwerpmaandverband en tampons. Herbruikbare maandverbanden zijn weliswaar beter, maar die gaan ook niet eeuwig mee en je moet ze telkens wassen, wat ook niet gratis en milieu-neutraal is.

De eerste keren is het wel even wennen. Als je een cup gebruikt moet je plots toch ietsje intiemer zijn met je vulva dan met maandverband en zelfs met een tampon. Hoe breng je je cup handig in en vooral hoe haal je je met bloed gevulde cup zonder morsen uit om te legen? ’t Is een beetje zoeken, net als de eerste keer dat je een tampon gebruikt of met de fiets leert rijden. Je kan een cup erg klein opplooien om in te brengen (niet veel groter dan een tampon). En om uit te halen, moet je vooral ontspannen en je cup met je bekkenbodemspieren naar beneden drukken. Niet vergeten eerst het vacuüm te doorbreken door een vinger tussen je cup en je schedewand te schuiven anders kan het naar beneden trekken wel eens pijnlijk zijn. Meestal hangt er een staafje aan het uiteinde van je cup maar eigenlijk heb je dit niet nodig en kan je dit afknippen als het in de weg zit.

Geen afval.

De beste tip die ik kreeg: geef jezelf enkele menstruaties de tijd om eraan te wennen. En je zal zien, na een tijdje wil je niets anders meer gebruiken. En al zeker geen watten vol chemische toestanden (BPA’s, weekmakers,…) die zich volzuigen met je bloed en die je op het einde van je leven een afvalberg van zo’n 500-1000 kg bezorgen. Daar heb je het ecologische argument. En dan hebben we het zelfs nog niet eens over de productie, de verpakking en het vervoer van alle maandverband en tampons…

Als je een cup gebruikt kan je zelfs je bloed aan de aarde geven als je dat zou willen. In verschillende oude tradities was dit gebruikelijk en werden er ceremonies gekoppeld aan het vrouw-worden en vrouw-zijn. Op die manier heb je ook geen afval en mogelijk zelfs een vruchtbare bodem… Afval bestaat namelijk niet…*

Als je vragen hebt over het gebruik van de cup aarzel dan niet om mij te contacteren.

Lees ook meer informatie over natuurlijke anticonceptie.

 

* Zelfs onze uitwerpselen kunnen we composteren. Zie voor meer informatie hierover de Flush Free-workshop van Villa Vanzelf door composttoilet-expert Marc. En zie vooral ook het ingenieuze systeem van De Radijs waarmee ze zelfs warm water konden maken door hun uitwerpselen te composteren.