Umami ?

elfenbankjes

Umami is een Japans woord dat “heerlijkheid” of “hartig” betekent.

Begin 1900 ontdekte de Japanse professor dr. Kikunae Ikeda dat niet alle smaken te vatten zijn in de tot dan toe 4 gekende basissmaken zoet, zout, zuur en bitter, of een combinatie van deze 4. Er bleek een vijfde smaaksensatie te bestaan die voornamelijk veroorzaakt wordt door voedsel waarin veel glutamaat, een aminozuur, zit. Dit vindt je o.a. in tomaten, paddestoelen, gewone en zoete aardappelen, zeewier, kolen, groene thee en gefermenteerde lekkernijen (zuurkool, gerijpte kaas, wijn, kombucha en andere brouwsels, kimchi,…). Umami is een rijke en volle smaaksensatie.

Umami opent dus de poort naar iets nieuws.

Umami gaat over voedsel, hetgeen een basisbehoefte is en ons allen verbindt, met elkaar en met de natuur. Voedsel brengt ons terug naar onze instincten. Het maakt ons blij, bevredigd, verzadigd. Eten maakt endorfines vrij. Voedsel verbindt ons met ons lijf. En wat we eten bepaalt voor een groot stuk onze gezondheid en zelfs hoe we ons voelen. Elke maaltijd houdt een concrete keuze in, al staan we er niet altijd bij stil. Eten is een intieme omgang met wat de natuur ons biedt.