Gemberbier

gemberscheut 2

  • Gemberbier

Gemberbier is een heerlijk fris drankje met bruis. Je kan blikjes ginger ale kopen, maar niets zo lekker als zelfgemaakt uiteraard! Het doet een beetje denken aan tonic, schweppes agrum of limonade maar dan lekkerder.

Verwacht echter geen bier of alcoholische drank, het alcoholpercentage is normaal gezien lager dan 2%.

  • Wat heb je nodig?

Water, suiker, gember en een starter of ook wel gemberbug genoemd. En een glazen fles of bokaal met beugelslot en weckring, of eventueel een plastic fles. Simpeler kan bijna niet.

  • Hoe maak je gemberbier?

Kook 0,5 liter water met wat gember erin, zo’n 2.5 cm met schil, geraspt of fijngesneden. Laat dit ongeveer 15 min pruttelen. Zeef de gember eruit en los ongeveer 3 eetlepels suiker op in het nog warme water. Neem een afsluitbare fles van 1 liter en giet het zoete gemberaftreksel in de fles. Voeg nog iets minder dan 0,5 liter koud water toe. Giet vervolgens een scheutje gemberbug of starter (zie verder) in de fles, ruw geschat zo’n halve kop per liter. Sluit het geheel af en zet op een warme plaats. Schudt regelmatig en open de fles af en toe om de druk af te laten.

Je kan ook een niet-afsluitbare fles gebruiken. Dan moet je wel regelmatig roeren (i.p.v. schudden) en krijg je minder bruis.

Na een paar dagen is de drank vaak al lekker maar ik laat hem vaak zo’n 2 á 3 weken staan en vind hem dan nog lekkerder. Hoe langer je hem laat staan hoe minder zoet hij zal zijn en hoe meer hij zal bruisen.

  • Gemberbug / starter?

Je hebt een gemberbug of starter nodig om je drankje te injecteren met de juiste beestjes en te doen leven (zie foto hieronder). Hier en daar zijn er mensen die een gemberbug hebben (zoals lieve Suzan van wie ik de mijne kreeg!). Misschien heb jij geluk en vind je er wel ééntje.

Je kan je eigen gemberbug ook zelf maken. Bij mijn tweede poging had ik succes.

Neem een glazen bokaaltje, rasp wat gember met schil, zo’n 2-3 cm, voeg een kopje water en een eetlepel suiker toe. Zet het potje op een warme plaats en roer er regelmatig in. Voeg de volgende dagen telkens opnieuw een beetje suiker en wat gember toe. Zorg dat je een bokaal gebruikt die niet helemaal luchtdicht afgesloten is (een los glazen deksel of een gaasdoek met elastiek zijn het handigst). Als alles goed gaat begint het geheel te leven en zie je belletjes. Nu heb je dus je starter. Deze doe je een glazen flesje met beugelslot of in een plastic fles (die laatste moet je wat vaker opendoen om druk af te laten).

Het is belangrijk dat je je gemberbug steeds blijft voeden. Het is een beetje zoals een zuurdesem-moeder. Als je een scheutje van je starter bij je gemberbier hebt gegoten, heb je minder starter over en raakt hij uiteindelijk op, dus moet je hem weer vermeerderen. Daarom voeg je telkens nadat je hem gebruikt hebt een beetje water en een klein suiker toe en af en toe wat gember. Telkens goed schudden en op een warme plaats zetten. Hier zit de gemberbug in een glazen flesje met beugelslot. Als hij in een plastic fles of fles zonder beugelslot zit moet je hem regelmatig openen om druk af te laten (anders kan het wel eens gaan knallen).

Voordeel is wel dat de gemberbug eens hij levend is weinig zorg en ook niet zo vaak gember nodig heeft om levend te blijven.

  • Experimenteren

Je gemberbug kan je eigenlijk bij van alles doen dat je wil doen leven: suikerwater met gedroogde of verse vruchten, vruchtensap, kefir of kombucha die je geoogst hebt en waar je wat meer bruis op wil,… Je kan je gemberbug dus ook gewoon zien als een starter waarmee je allerlei andere oplossingen en drankjes kan opleuken.

Bij je gemberoplossing waar je bier van maakt door er gemberbug aan toe te voegen kan je overigens ook kurkuma toevoegen moest je dat in huis hebben. Kurkuma maakt net als gember drankjes snel erg levend.

  • Kritische noot

Gember groeit niet bepaald overvloedig in onze contreien… Je kan het wel proberen, net als mijn huisgenoot zo vrolijk doet, en je kan misschien wel wat gember oogsten, maar aan grote hoeveelheden zal je nog niet onmiddellijk geraken. Al heb je niet veel nodig om je gemberbug aan de gang te houden en zoals je kan lezen kan je die bug evengoed voor iets anders gebruiken dan enkel voor gemberbier. Maar als je gember moet gaan kopen is het eigenlijk niet geheel correct, ecologisch en verantwoord om dit exotische ding zo overvloedig te gebruiken. 

Dus op zoek naar alternatieven dan maar… Die moeten wel bestaan. Hier groeit ook een diversiteit aan planten en waarschijnlijk heeft men hier ook ooit starters gemaakt en in leven gehouden met dingen die hier te vinden zijn. Trouwens als je iets in een bokaal doet met wat vocht verschijnen er na een tijdje heel vaak vanzelf belletjes aan het oppervlak (of hier toch). Bijvoorbeeld als je mosterd maakt en je weekt de mosterdzaadjes de nacht voordien staan er dag 2 vaak al kleine belletjes op het oppervlak. Dus leven is er in ieder geval, je moet het alleen zien te vangen in een flesje.

Er is bestaat wel waterkefir (ingrediënten waterkefirkorrels, iets zoet en iets zurig nodig) en melkkefir (ingrediënten: melkkefirkorrels, niet hetzelfde als waterkefirkorrels, en melk) maar dat is eerder iets als kombucha, namelijk een “ding” (kombucha-zwam of water- of melkkefirorrels) dat je voedt en dat je na een tijdje kan afzeven, opdrinken en opnieuw voeden. Een starter of bug is een goedje dat je levend houdt en dat je bij iets anders kan doen dat je dan laat fermenteren en vervolgens kan opdrinken. Mede of honingwijn is ook een optie maar dat heb ik nog niet geprobeerd. We hebben zelf ook wel geen honing en je hebt ook wel erg veel nodig, maar het is in ieder geval lokaler dan gember.  Al gaat het ook wel niet zo goed met onze bijtjes tegenwoordig natuurlijk. Op onderzoek uit dus… Ik heb al gemerkt dat dingen waar kweepeer in zit erg snel beginnen te leven. Wordt vervolgd…