Fermenteren

Fermenteersels… Ik kom er ook niet altijd toe, ’t sluimert soms een beetje. Maar sinds de workshop van Sandor Elix Katz (yes he was in Belgium!) ben ik weer een beetje wakker geschoten. Niet dat ik superveel nieuwe dingen geleerd heb. Maar daardoor weet ik weer “fermenteren is keisimpel en snel gebeurd dus smijt af en toe gewoon maar iets samen in een bokaal en we zien wel”.

En ’t is echt keileuk en lekker om een bubbelende bokaal te hebben staan.

Tegenwoordig werk ik met kleine hoeveelheden en gebruik ik een gewone glazen bokaal met klemslot die ik meestal binnen niet al te lange termijn op gebruik. Korte termijn fermenteersels dus. Makkelijk, snel, lekker fris en gezond.

Probeersel van vandaag:

  • Witte kool / paksoi / iets van stevige koolbladeren
  • grof geraspte appel
  • Yellow lemon pepertje
  • Verse gember
  • Kruidnagels
  • Kaneelstokje
  • Zoethout
  • Zout

De zoethout is een tip van Katz en goed bevonden. Nepal of szechuan peper toevoegen is trouwens ook superlekker!

Kool vermengen met zout en in een vergiet doen met een gewicht bovenop zodat het water eruit loopt. Na minstens een half uurtje afspoelen en weer droogzwieren. Mengen met de andere ingrediĆ«nten en in een glazen bokaal met klemslot doen. Alles heel goed aanduwen en een gewicht op de inhoud plaatsen zodat er vocht vrijkomt en alles uiteindelijk “in zijn eigen nat zit”. Bokaal sluiten. Als gewicht gebruik ik soms kleinere glazen dekseltjes die in de bokaal passen of een plastic zakje met water, of stenen kan ook (propere weliswaar, ofwel in een plastic zakje).

Eigenlijk kan je dit soort fermenteersel al na een dag eten. Ik gebruik zo’n bokaal ongeveer binnen de 2 weken op (heb wel geen koelkast, hoe kouder hoe langer de smaak stabiel blijft dus hoe langer je kan bewaren). Hoe langer je wacht hoe “gefermenteerder” het smaakt en hoe minder stevig de ingrediĆ«nten worden.

Smakelijk!

Geplaatst in Berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*