Op reis in een bokaal

Dat is lang geleden…

Veel gebeurd, veel plantjes, een warme lente, zwemmen in onze subtropische vijver in de serre, één worden met de maan als Moon Mother (later meer daarover, zie in de baarmoeder), een project met veel voldoening in Avelgem, een eerste buikdansworkshop, een mooie prairie in Denderbelle, nieuw leven in mijn kamer met 4 kleine katjes die hier rondhuppelen,… En nu zomer!

En na een superfijne workshop van Sandor Elix Katz weer veel goesting gekregen om leven in bokalen te laten bubbelen! Niet dat er veel praktijk in de workshop zat, maar door zijn grote enthousiasme en sympathieke manier van praten is mijn innerlijke fermenteerster weer wakker geworden! You really can’t do anything wrong when supporting life instead of keeping things dead anyway!

En één van mijn bokalen is echt geweldig… als je hem openmaakt is het alsof je op reis bent in één of ander Arabisch land (serieus). Ik startte met een recept voor een gefermenteerde chutney van rozijnen, maar aangezien ik een deel kruiden niet had en ik zoals steeds heel slecht recepten kan volgen eindigde ik met een kruidige bokaal vol leven die precies recht van een Marokkaanse markt kwam (ja ik ben al in Marokko geweest en heb daar veel lekkers gegeten).

Ingrediënten (zo ongeveer):

  • rozijnen
  • ajuin
  • chili
  • gember
  • komijn
  • kurkuma
  • kaneel
  • zout
  • suiker
  • waterkefir (of iets anders levend)

Alles in de blender, in een bokaal met klemslot en zorgen dat het geheel net onder water staat. Na 3 dagen op kamertemperatuur al zalig lekker om te eten! Ik denk niet dat je het heel erg lang kan bewaren. In de koelkast wel iets langer aangezien de fermentatie dan trager gaat. Verwacht ook niet dat je bokaal superhard gaat bruisen, misschien wel, maar bij mij zag je enkel opzij dat er luchtbellen zaten op sommige plaatsen.

Tip: superlekker met chapati’s. Meer fermenteersels en ander nieuws volgt later!

* Side note: mogelijk zaten er nog wat andere kruiden in maar ik weet het echt niet meer… Dus doe maar wat je zelf denkt!

 

Geplaatst in Berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*