Lentegroen?

Ja hoor, ’t is lente! Of zo voelt het toch…

Ik heb al 2 dagen nood aan groene blaadjes. Eergisteren leidde dat tot zelfgedraaide pasta met prei, look en veel groene blaadjes uit de De Warme Meente serre. Groene spaghetti dus.

Gisterenavond werden de rest van de blaadjes uit de serre samen met de eerste fris groene blaadjes uit eigen tuin (olé!) verwerkt in een groene quiche. Ja, een echte quiche met eitjes en al. Gekochte eitjes (I know, maar ik had al even zin in eitjes en ik moest mijn haar wassen en daar is eigeel erg goed voor). Maar symbolisch of niet legde de kippen hier gisteren ook hun eerste ei! ’t Wordt dus inderdaad terug eitjes tijd, mijn gevoel zat er niet zo ver naast. Maar met 1 eitje kom je niet ver natuurlijk…

Hier volgt het recept, of toch zo ongeveer.

Deeg:

  • 400gr bloem (ik gebruikte vooral rogge en een beetje tarwe)
  • zo’n 180ml vocht (hier deels water en deels appelsap)
  • 70gr olie (ja weldegelijk gram en niet mililiter, de pot stond namelijk nog op de weegschaal vandaar)

Meng alles met een spatel (voeg nog wat vocht of wat bloem toe indien alles niet mooi aan elkaar plakt of het net de vochtig is) en druk dan de deegbal met je vingers mooi in een taartvorm. Als je de oven al hebt aanstaan kan je de vorm met het deeg er al even inzetten zodat het deeg al een beetje gebakken is en de korst straks krokanter blijft i.p.v. snel wak wordt.

Inhoud (voel je vooral niet verplicht om je hieraan te houden):

Doe olijfolie en fijngesneden prei in de pan. Voeg als de prei al een beetje gaar is de fijngesneden raapjes toe. Ik kruidde alles met tijm, nootmuskaat, peper en zout.

Daarnaast maakte ik een soort groene pesto van walnoten, allerhande blaadjes (dovenetel, damastbloem, kervel, lepelblad, een beetje selder en een beetje rucola), olijfolie, water, peper en zout.

Bereiding:

Doe de prei en de raapjes in de deegvorm, spatel er de groene brei bovenop en giet daarop 4 losgeklopte eitjes en zet de vorm in de oven.

Ik maakte ondertussen nog een slaatje met winterpostelein, veldsla, lepelblad en chinese kool. En een dressing met het restje van de pesto dat nog in de blender zat samen met bergamotmosterd, nog een beetje bergamotazijn en olijfolie.

Na zo’n 35 minuten in de oven op 180° was dit het resultaat…

Ik ben trouwens ook heel blij dat er niet alleen blaadjes uit de serre bij zaten maar ook de eerste blaadjes uit onze tuin hier… verbonden met deze plek en zo mooie weer begroeten.

Geplaatst in Berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*