Koken met kimchi

’t Is weer kimchi tijd!

De eerste bokalen zijn al bijna leeg: hobak kimchi en chonggak kimchi, beide uit “The Kimchee Cookbook” van Lauryn Chin. Dit boek is een verrijking voor fermenteerliefhebbers, vol traditionele kimchi recepten en hedendaagse interpretaties.

Vorige week kookte ik kimchi risotto met de hobak kimchi die toen 10 dagen stond te fermenteren. Dat was echt rijk, zalig, goed gevoel eten.

Hobak kimchi is gefermenteerde butternut pompoen en kool die je op smaak brengt met paddestoelenbouillon, pepertjes, look en verse gember.

Hobak kimchi: snij de butternut in dunne schijven en meng met zoutwater (3 koppen water met 1,5 theelepel zout voor 500gr pompoen). Laat een uurtje staan. Giet het geheel af en laat de pompoen uitlekken. Meng 1-2 koppen fijngesneden koolbladeren met 2 theelepels zout en laat  minstens 15 minuten staan. Vang het sap op en knijp na 15 minuten goed uit en hou het vocht bij. Spoel de kool af en laat uitlekken, vang ook hier het vocht op. Neem een grote kom en meng de pompoen en de kool met pepertjes (2 theelepels), look (1 theelepel) en verse gember (1/2 theelepel). Doe alles in een glazen bokaal die je luchtdicht kan afsluiten (een weck bokaal met klemslot is handig) en giet er het opgevangen vocht bij tot alles onder staat. Indien je niet genoeg vocht hebt, giet je er gewoon water bij of je kan ook vocht van een vorige fermentatie toevoegen. Ik had nog vocht staan van een Oi sobagi kimchi van in de zomer(met wortel gevulde komkommer kimchi). Laat minstens 2-3 dagen fermenteren. De pompoen zal door zijn textuur nog vrij lang krokant blijven wat wel leuk is. Hier was dat na 10 dagen zeker nog het geval. Zet een bord of schaaltje onder de bokaal want het kan wel zijn dat er wat vocht ontsnapt door de fermentatie.

Ik maakte 1 bokaal met vocht van de Oi sobagi kimchi (komkommer kimchi) en 1 bokaal waaraan ik water toevoegde en de eerste is veel meer a live dan de tweede. Giet dus nooit het vocht van een goede kimchi bokaal weg, het is een goede starter voor je volgende kimchi.

Kimchee-risotto: Laat ajuin glazig worden in de pot, even later fijngesneden kimchi-koolbladeren erbij (ik viste die uit de hobak kimchi bokaal aangezien ik geen puur kool kimchi had staan), vervolgens rijst, wat witte wijn en later bouillon of water. Goed kruiden met peper, zout en wat nootmuskaat. En op het einde eventueel wat boter of olie erdoorheen en geraspte parmezaanse kaas die je speciaal voor de gelegenheid eens in huis kan halen. Zalig lekker.

Je kan er ook de lekker krokante pompoen van de hobak kimchi bij eten.

Ik geloof dat ze dit comfort food noemen ofzo 🙂

 

Geplaatst in Berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*