Lol in Menen!

Op een mooie dinsdagmorgen in oktober kwam er een bende mieren toe in Menen… Voor de voordeur lag er al een berg van 5m³ compost en 5m³ groendaksubstraat. Werk aan de winkel dus! De lieve dames des huizes ontvingen ons met open armen en we vlogen er onmiddellijk in want het programma was gevuld:

  • een groendak
  • bakken op een ander deel van het dak om plantjes in de kweken
  • een groene waterval over de schaduwrijke gevel…
  • …die uitmondt in een vijver die we in hout bouwen bovenop het terras
  • klimmers en leifruit rondom de tuin
  • en een hele hoop bessen en vaste planten
  • een hangmat

Op het wel erg schaduwrijke terras aan het huis bouwden we een vijver. Enerzijds om een extra regenopvang te hebben voor de soms iets te kleine regenput. Indien die leeg is, kan de put bijgevuld worden uit de vijver. Anderzijds om esthetische redenen, het erg schaduwrijke, kille en ongebruikte terras is namelijk te zien vanuit de multifunctionele ruimte beneden.

Het groendak op de eerste verdieping mondt via een prachtige groene gevel uit in de vijver beneden. Eén deel is een “gewoon” biodivers groendak. Het tweede deel van het dak bestaat uit 2 houten bakken. Door argex onderaan in de bak kunnen de planten uit de bak vocht opnemen.

En dan is het tijd voor de planten!

Uiteraard was er ook elke dag 3 maal homegrown en lekker eten! Aangezien Umami een beetje overal een oogje in het oog moest houden, liet ik de keuken over aan 2 geweldige keukenprinsessen!

We voorzagen een wormenbak op het dak. De leefruimte en keuken zitten namelijk op de eerste verdieping. De wormenbak voedt de 2 bakken op het dak die gevuld zijn met plukgroenten.

In de de tuin plantten we aan alle randen klimmers en frambozen die geleid worden via touwen. Deze werden met oogvijzen bevestigd aan de betonplaten. We maakten organische paadjes in de tuin en lieten een open plek op de favoriete plek van de bewoners. Daar maakten we ook een hangmat constructie. We voorzagen 2 moestuinbedden die de bewoners kunnen gebruiken om (grote) éénjarigen te planten (andere kunnen in de bakken op het dak dichtbij de keuken). De andere bedden werden gevuld met bessenstruiken en eetbare en stikstofbindende vaste planten.

Binnen enkele weken keer ik nog een keer terug met de bomen en nog enkele struiken…

Dank aan de dames des huizes voor de fijne ontvangst en aan alle enthousiaste vrijwilligers voor hun inzet, Kristien, Matthias, Sil, Jos, Peter en Jason!

En dank aan Matthias voor de foto’s!

Geplaatst in Berichten.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*