Smaaktest

Ja, ik weet het, ik had gezegd dat ik zou berichten over het resultaat van mijn drankjes… En ondertussen zijn die allang leeg en zijn er alweer een hoop andere bokalen.

 

Toch even updaten: welke combinaties werden er erg gesmaakt voor een tweede fermentatie:*

  • Kefir met gedroogde goji-bessen (lekkere toepassing van gojibessen)
  • Half kefir – half appelsap (cider-achtig!)
  • Gemberkefir met schil van bloedappelsien¬†(die gooi je anders toch maar weg)
  • Kefir met een beetje bijvoetazijn (bijvoet is goed voor de vrouwelijke cyclus)
  • Kefir met schil van pompelmoes en een beetje Marokkaanse munt-tinctuur (wordt erg bitter na een paar dagen, zoals tonic of bitter lemon of zoiets maar dan lekkerder, met een beetje verbeelding¬†zelfs een beetje zoals gin-tonic)

Bij sommigen goot ik een heel klein beetje gemberbug zodat er wat extra leven en dus bruis in kwam.

Veel experimenteer-plezier!

* Een tweede fermentatie wil zeggen dat je aan de geoogste drank nog een smaakje toevoegt en dit even laat trekken. De drank oogsten wil zeggen dat de kombucha-zwam of de kefirkorrels afzeeft. Aan het vocht dat je dan overhoudt, voeg je telkens een soort sap, vers of gedroogd fruit. Dan start er een tweede fermentatie. Je kan zelf kiezen hoelang je deze tweede fermentatie laat duren, van enkele uren tot enkele dagen. Ik vind de meeste dingen het lekkerst als ze een aantal dagen tot zelfs 1 of 2 weken staan (dit laatste vooral voor gemberbier). Dan is er het meeste suiker omgezet en is het niet meer zoet.

 

Geplaatst in Berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*