Brouwerij special

Weer een mooie oogst bij brouwerij Umami vanochtend…

En door het zonnetje vandaag misschien nog iets vrolijker en inspiratievoller dan anders, dus een beetje zottere combinaties:

  • kefir met gedroogde kornoeljes die ik eergisteren maakte en die mooi aan het bruisen is
  • gember-kefir met een beetje sap van kruisbessen-varenje*
  • rooibos-zwarte thee-kombucha gemengd met gember-kefir, en gedroogde kweepeer
  • kurkuma-kefir met schil van bloedappelsien
  • kefir met schil van pompelmoes en tinctuur van Marokkaanse munt (uit mijn huisgenotes’ homemade kruidenapotheek)**

Al deze drankjes werden “geoogst”, d.w.z. de kombucha-zwam of de kefirkorrels werden afgezeefd. Aan het vocht dat ik overhield voegde ik telkens een soort sap, vers of gedroogd fruit toe om het drankje extra smaak te geven. Dan start er een tweede fermentatie. Je kan zelf kiezen hoelang je deze tweede fermentatie laat duren, van enkele uren tot enkele dagen.

Ik probeer jullie ook op de hoogte te houden van de smaaktest… Gisteren als aperitiefje een bokaal kefir met gedroogde kersen open gedaan (dus gelijkaardig aan de kefir met kornoeljes, ook op hetzelfde tijdstip opgestart) en die was in ieder geval heel lekker.

Nieuwsgierig waar het vruchtvlees van de gegeerde bloedappelsien naartoe ging?

…in het ontbijt. Samen met opgebakken rijst (restje van gisteren), havermout, gedroogde druiven, gebakken appeltjes en ui met kaneel, met daarover kruisbessen-varenje en een beetje 100% chocolade. Feest!

* Varenje is een soort bewaarmethode die uit Rusland komt. Vaak wordt dit gebruikt voor braambessen. Je trekt dan thee van de bladeren van braam, voegt suiker toe en giet dit over de braambessen in bokalen. Wij probeerden het ook eens met kruisbessen en dat lukt ook.

** Munt verlicht spanning, zowel in je hoofd als in je spieren en je buik. Het is goed voor de spijsvertering en tegen misselijkheid. Munt is stimulerend, het maakt je helder van geest.

Geplaatst in Berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*