Kimchi

Aangezien ik kimchi gebruikt hebt als vocht voor 1 van mijn 3 mosterd-experimenten ben ik jullie ook enige toelichting over kimchi verschuldigd…

Kimchi is een Koreaans gerecht. Vaak wordt kimchi met kool gemaakt maar je kan kimchi maken met allerlei soorten groenten. Hieraan voeg je doorgaans chili pepers, verse gember, look en grof zeezout toe.

Onze kimchi bestaat uit in schijfjes gesneden raapjes, radijzen en daikons (aangezien we daar een overvloed aan hebben). Je legt telkens een laagje groenten, daar wat chili, gember, look en zout over en dan weer een laagje groenten. Als er ondanks het zout niet genoeg vocht uit je groenten komt, voeg dan water toe tot alles onderstaat. Zorg dat alles blijft onderstaan door er een gewicht op te leggen. Vervolgens sluit je het geheel luchtdicht af maar bij voorkeur op zo’n manier dat er wel nog lucht uit kan (vb. door een zuurkoolpot of andere pot met waterslot). Als dat niet lukt moet je af en toe het deksel van je bokaal opendoen zodat het gas dat vrijkomt weg kan en dan opnieuw dichtdoen. De raapjes-kimchi is klaar na een paar dagen, maar da kan variëren. Hier blijft hij gewoon in de zuurkoolpot met waterslot zitten tot hij op is. We vullen daaruit telkens een “kleinere” glazen bokaal voor onmiddellijk gebruik (zie foto).

Vaak staat er in kimchi-recepten dat je de groenten in zout-water moet weken, na een paar uur moet proeven en afspoelen als ze te zout zijn en dan mengen met de kruidenmengeling en in een andere bokaal doen. Bovenstaand recept is volgens sommige beschrijvingen eerder een zuurkool-recept maar dan met raapjes, aangezien je de groenten met het zout ineens in een pot doet. Tjah…Kimchi heeft dan ook zijn oorsprong aan de andere kant van de wereld en zuurkool is hier bekender, al zou het volgens sommigen oorspronkelijk ook van Azië komen.

Fermentatie is hoe dan ook een proces dat in elke cultuur gekend is als bewaartechniek van voedsel, als culinaire en zelfs culturele traditie. En Umami wil dat in ere herstellen! Uit culinaire, ecologische en gezondheidsoverwegingen. Het is namelijk lekker, het is een bewaarmethode die geen energie vergt en gefermenteerd voedsel is goed voor onze gezondheid.

En om even aan te tonen dat fermentatie toch niet zo ver van je bed is als je misschien wel denkt, ook wijn, bier, koffie, cacao, yoghurt en kaas zijn gefermenteerd!

Geplaatst in Berichten.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*