Mosterd-experiment – deel 1

We hadden mosterdzaad in huis gehaald met het plan om zelf eens mosterd te maken. Jaja, zo van die wilde plannen voor als er eens veel tijd is… Vanmiddag dook het mosterdzaad op en zie daar, 3 mosterdexperimenten!

Maar hoe doe je dat nu juist, mosterd maken? Boeken en internet vertellen een beetje uiteenlopende verhalen: sommige mensen blenden het mengsel direct, andere laten de mosterdzaadjes 1 tot een paar dagen fermenteren en mixen het geheel dan pas, sommigen voegen verschillende kruiden toe, anderen houden het simpel,… Wat nu?

Experimenteren dan maar!

Bokaal 1: een halve cup/75gr zwart mosterdzaad, een cup/250ml appelazijn, zwarte peper, een snuifje grof zeezout, een theelepel gemberpoeder, een theelepel kurkumapoeder, een halve theelepel fijngesneden pepertjes, een halve theelepel suiker.

Bokaal 2: een halve cup/75gr zwart mosterdzaad, een cup/250ml kombucha (hier was het rooibos-kombucha want die was oogstklaar), 3 kleine teentjes look fijngesneden, zwarte peper, een snuifje grof zeezout en een scheutje citroensap.

Bokaal 3: idem als bokaal 1 maar dan met kimchi-vocht i.p.v. kombucha. Zuurkool-vocht zou ook kunnen.

Bokaal 2 en 3 ga ik zo’n 7-10 dagen laten staan en dan blenden. Bokaal 1 ga ik normaal gezien morgen blenden.*

Dit is geen recept! Dit is louter een experiment. Doe dus je eigen ding, volg je gevoel, pas je aan aan wat je in huis hebt, gebruik bijvoorbeeld cayennepeper, geen look, verse gember, geen kurkuma of net wel, honing, een ui,… Laat het geheel 1 of 2 dagen staan of laat het een week fermenteren voor je alles blendt.

Wordt vervolgd… Zie hier deel 2 en deel 3. Er kwam zelfs een deel 4 met nieuwe experimenten.

* Volgens verschillende bronnen moet je mosterdzaadjes een nacht laten weken en dan pas verwerken om ze beter verteerbaar te maken. Een beetje hetzelfde als bij soja-bonen, volle granen, volle rijst, havermout,… Deze planten beschermen hun zaad, dat erg voedselrijk is, met een goed omhulsel. Ze doen dit om het zaad heel/volledig ons spijsverteringsstelsel (en het spijsverteringsstelsel van andere dieren) te laten passeren zodat de plant zich kan voortplanten. Als we dit zaad echter fijnmalen of erop kauwen komen deze voor ons niet zo wenselijke beschermingsstoffen vrij in ons lichaam. Daar kunnen ze nogal onaangename reacties veroorzaken. Lijkt me logisch dat dit voor mosterdzaad ook kan gelden, dus ik week het in ieder geval een nachtje.

Geplaatst in Berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*